HSE Denetim, 2023 Şubat ayında İstanbul’da İş Sağlığı ve Güvenliği sektörüne yeni bir soluk ve enerji kazandırmak için kurulmuştur..

İşyerlerinde Deprem Güvenliği

Home İşyerlerinde Deprem Güvenliği

İşyerinizdeki Çalışma Ortamında Depreme Hazırlıklı mıyız ?

Türkiye deprem riski oldukça yüksek olan bir ülkedir. Bilimsel çalışmalar ile deprem oluşumunu önleyici bir tedbir henüz bulunamamıştır. Depremler oldukça fazla can ve mal kayıplarına sebep olan doğal afetlerdir. Bu sebeple işyerlerinde de çeşitli önlemler alarak depreme her an hazır durumda olmak çok önemlidir. Depremin olduğu anda çalışma ortamındaki alınmayan önlemler çalışanların yaralanmasına veya ölmesine neden olabilir.            

Çalışma Ortamında Deprem  Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir ?

  • İşyeri içinde konumlandırdığımız dolaplar, raflar vb eşyaları sabitlenmelidir. Dolaplar kilitlenerek kapaklarının kapalı tutulması sağlanmalıdır.
  • Açık rafların ön kısmına teller ya da elastik bant takılarak malzemelerin düşmesini engellenmelidir. Ufak nesne ve şişe gibi malzemelerin birbirine çarpmasını, düşmesini engelleyecek şekilde kutuların içine yerleştirerek önlem alınabilir. Yanıcı, zehirleyici, patlayıcı maddeler etrafa saçılmayacak ve düşmeyecek bir şekilde sabitlenmelidir.
  • Olası bir depremde oluşacak gaz kaçağı ihtimali unutulmamalı,  bundan dolayı yangın çıkabileceği düşünülerek elektrik enerjisini kesmek için deprem sensörü ve gaz akışını kesmek için Shut-Off otomatik sistemleri kullanılmalıdır.
  • İşyerlerinde asansörlere deprem anında kullanılmaz ibaresi asılmalıdır.
  • Acil durum esnasında iletişim kopukluğu ihtimalinin önüne geçebilmek amacıyla alternatif toplanma yerleri belirlenmeli, acil durum kurtarma ekibinde görevli olan personelin iletişim kurabilmeleri için işyerinde telsiz bulundurulmalıdır.
  • İşyerinde olası bir deprem durumunda personelin en kısa sürede binayı terk edebilmeleri için Acil Durum Kaçış onlarının belirlenmesi, Acil Durum Kaçış Planlarının hazırlanması ve Acil Durum Yönlendirme işaretlerinin en uygun konuma yerleştirilmesi gereklidir.
  • İşyerinde bulunan Acil Durum Kaçış kapıları hiçbir zaman kilitli tutulmalıdır.
  • Çalışma ortamınızda bulunan süs eşyaları, dekoratif cam eşyaların deprem anından düşmemesi için gerekli sabitlemelerin yapılması gereklidir.
  • İşyerinde, depolarda ve çalışma ortamında bulunan bütün malzemelerin olası bir deprem durumunda düşmemesi için dikey olarak değil yatay olarak istiflenmesi gereklidir.

HSE DENETİM firması olarak çalışma ortamınızdaki deprem risklerini tespit ederek, çalışma ortamında daha güvenilir olmasını sağlıyoruz. Yapılan saha denetimlerinde ortaya çıkan bulguları rapor olarak çözüm önerileri ile size sunuyoruz.

Gönder
Merhaba
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?